Novosti i informacije iz auto-moto svijeta
Automobili i motori
Blog
nedjelja, veljača 4, 2007
Automobil je "igračka" koju danas ima skoro svaka kuća a ispred nekih kuća ugledat će te i dva ili više automobila. Život je postao vrlo brz i potreba za što bržim prijevozom sve je veča.

Ali kada je nastao prvi automobil?

Prvo poznato kopneno "kretalo" izmislio je Francuz Nicola Kingio davne 1769. godine. Bio je to "auto" na parni pogon, sa tri kotača i sa ogromnim kotlom. Postizao je brzinu od 5 km na sat i morao se puniti svakih 25 kilometara.

Prvi automobil u Americi, 1789. godine izradio je Oliver Evans. Taj njegov auto imao je četiri kotača i vodene bočne kotače pa se mogao kretati po kopnu i po vodi. Zvuči simpatično, ali taj auto je imao 21 tonu !!!

Punih 80 godina aute su pokretali parni motori. 1880. godine došlo je do dva otkriča, prvo je benzinski motor a drugo pneumatske gume napunjene zrakom.

Prvog "benzinca" napravio je njemac Gotlib Daimler 1887. godine. Prvog benzinca u Americi proizveli su 1892. godine.

Tek kada su automobili s uspjehom prelazili kilometre, ljudi su poečli obračati pažnju na njih.

Danas imamo aute na benzinski motor, dizel motor, auti na sunčev pogon, električni automobili, auti na plin..... i tko zna kako će se nastaviti auto moto revolucija. Možda će uskoro automobili letjeti kao u filmu peti element, a jednog dana možda izmisle i auto za povratak u budučnost.  


moto-auto @ 19:39 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Auto oglasi
Nema zapisa.
Nema zapisa.
AUTOMOTO BLOGOVI
Brojač posjeta
241229
Index.hr
Nema zapisa.